Pollenkollen

image174

Vissa dagar är värre än andra:

Igår var det en enormt dålig pollen dag, kvällen blev helt
förstörd med rinnande ögon och snuvig näsa. Å sviterna
sitter ju i även idag. I ansiktet ser det ut som att jag gått
8 ronder mot Tyson... Under ögonen är det jobbigast !

Info från
allergi.nu :

Gräspollen är näst lövträdspollen den vanligaste orsaken till säsongsbunden allergi.

I Norden finns omkring 150 olika gräsarter. Från slutet av maj till början av september finns det vid lämplig väderlek gräspollen i luften, med den största koncentrationen från mitten av juni till slutet av juli, något senare i de norra delarna av landet. Även våra sädesslag är "gräs" för en gräsallergiker.


Även om gräsen har olika blomningsperioder har de gemensamma allergen, vilket innebär att man sällan är allergisk mot ett specifikt gräs utan snarare mot alla gräsarter. Vid allergitester brukar man därför endast undersöka om det finns antikroppar mot timotej, som alltså får representera alla övriga arter.

Symtomen hos en gräsallergiker hänger i så länge som det finns gräspollen i luften. Pollenproduktionen är stor, men lyckligtvis brukar gräspollen inte färdas långa sträckor utan hamnar nära själva källan. I vårt klimat är gräsen dock så allmänt förekommande och säsongen så lång att gräspollenallergi är ett av de allvarligaste allergiproblemen. Pollineringen inträffar ju också under semestertiden då vi vill vara utomhus så mycket som möjligt. Det är viktigt att ha kunskap om de växter man är allergisk mot för att man ska kunna planera sin fritid och semester så att man i möjligaste mån undviker de perioder när pollenhalten kan förutses bli stor. Pollenrapporter fyller därför ett stort behov.


Det händer att gräsallergiker får besvär i närheten av nyklippt gräs, även i närheten av vass kan besvär uppkomma (vass är också ett gräs). Det uppges också att gräsallergiker kan få en korsreaktion när de äter jordgubbar eller smultron. Även mjöl, jordnötter, soja och tomater anses kunna korsreagera med gräs och ge upphov till besvär.

Text- och faktagranskning: docent Hans Formgren leg läkare, specialist i allergisjukdomar



-" Nu vet ni hur ni kan lindra detta besvär, det är ju Fan att man inte är "asfaltsbarn"  !!!

Martin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback